Boken

När jag började med fjällkor för 20år sen så märkte jag att det fanns ledsamt lite att läsa om fjällrasen som var publicerat i modern tid. Hallanders lantrasbok gav ju mersmak, men vartefter jag själv trängde djupare in i fjällrashistorien så såg jag att den boken hade påtagliga luckor så jag började fundera på att försöka göra en mer komplett beskrivning av fjällrasens historik.

Det var även långt mellan gångerna som man ramlade på de nödvändiga skrifterna som stamböcker och auktionskataloger om man ville tränga in i materialet själv. Så jag tyckte att man även behövde komplettera en ny bok med en rätt stor faktadel så att den som hade fjällkor själv kunde göra upp stamträd för sina egna djur och dra egna slutsatser. Nåväl det fick bara bli tankar och under tiden skrev jag på en artikelserie som löpande publicerades i fjällrasföreningens medlemstidning ”Fjällkon”.

År 2003 blev jag av fjällrasföreningens årsstämma ombedd att försöka sammanställa artikelserien till en skrift och utan att begripa vad jag gav mig in på tackade jag ja till uppgiften. Med hjälp från Irene Lundström på ”Byatryck” i Vuollerim gick det dock vägen och nu finns boken färdig för den som vill gå lite djupare i fjällrashistorien eller bara är allmänt intresserad av kor eller avel. Den tog mig drygt 8månader under 4års tid så det var ett kostsamt äventyr ur företagets synpunkt och jag är tacksam för alla trevliga omdömen jag fått om den, det lindrar den ekonomiska svedan en del! Skulle du vilja ha ett eget exemplar så kostar den 200plus moms och frakt. Mejla din beställning till Korn@telia.com